Connect with us


NAPOMENA: Preuzeti članci/tekstovi ne predstavljaju stavove portala Senzacija.baNovosti

STIŽE NAM NAJSVETIJI MJESEC MUBAREK RAMAZAN: Sutra je prvi dan posta

Published

on

Prvi dan posta u najsvetijem mjesecu mubarek Ramazanu po Takvimu za ovu hidžretsku godinu je sutra, srijeda, 16. maja 2018. godine, a prvi Teravih-namaz klanja se večeras, utorak, 15. maja 2018. godine.

Mubarek Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora, ponašanja i činjenja grijeha, a post počinje od rane zore i traje do zalaska sunca tog dana.

Za pripadnike i pripadnice islamske vjeroispovijesti, ramazan je najsvetiji mjesec jer je u njemu počela objava Časnog Kur’ana u noći Lejletu’l Kadr (Noć Kadr) i post koji predstavlja jedan od pet stubova vjere islam.

U Časnom Kur’anu u suri El-Bekare-Krava, ajet 183. Gospodar objavljuje Meleku Džibrailu:

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” – Prijevod Kur’ana, rahmetli Besim Korkut.

Post je obaveza svakom ko je fizički i psihički zdrav i punoljetan (po Šerijatu-islamskom vjerozakonu), a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice. Bolesni i stari koji ne mogu postiti mjesece Ramazan zbog konzumiranja lijekova, oprošteno je. Oni su dužni pripremiti iftar za postače, napojiti gladne i siromašne, ali i napostiti svaki propušteni dan mjeseca posta.

U Kur’anu ova obaveza je decidno naznačena: “…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. “ – Sura El-Bekare-Krava, od 183. do 185. ajeta.

Osim posta, muslimani, također klanjaju i Teravih-namaz u narodu poznat kao teravija, provode vrijeme posta u slušanju, učenju i razumijevanju Časnog Kur’ana, organizuju zajedničke iftare, sehure i zikrove.

Solidarnost i samilost je, također odlika ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra koje imaju primarnu socijalnu egzistenciju kako bi se smanjio veliki jaz između bogatih i siromašnih, te ojačale bratske i sestrinske veze među muslimanima.

Ramazan (2018./1439.) ima 29 dana. Počinje 16. maja, a završava se 15. juna kada nastupa Ramazanski bajram koji traje tri dana.

Alen Albinović, dipl. jour., s. r.

Continue Reading
Click to comment
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Senzacija.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Senzacija.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Senzacija.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KONTAKTIRAJTE NAS:

                    email: info@senzacija.ba

Recent Posts

Recent Comments

Facebook

Top Vijesti