Početna Senzacija INFO Novosti STIŽE NAM NAJSVETIJI MJESEC MUBAREK RAMAZAN: Sutra je prvi dan posta

STIŽE NAM NAJSVETIJI MJESEC MUBAREK RAMAZAN: Sutra je prvi dan posta

DIJELI

Prvi dan posta u najsvetijem mjesecu mubarek Ramazanu po Takvimu za ovu hidžretsku godinu je sutra, srijeda, 16. maja 2018. godine, a prvi Teravih-namaz klanja se večeras, utorak, 15. maja 2018. godine.

Mubarek Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu, suzdržavanju od hrane, pića, ružnog govora, ponašanja i činjenja grijeha, a post počinje od rane zore i traje do zalaska sunca tog dana.

Za pripadnike i pripadnice islamske vjeroispovijesti, ramazan je najsvetiji mjesec jer je u njemu počela objava Časnog Kur’ana u noći Lejletu’l Kadr (Noć Kadr) i post koji predstavlja jedan od pet stubova vjere islam.

U Časnom Kur’anu u suri El-Bekare-Krava, ajet 183. Gospodar objavljuje Meleku Džibrailu:

“O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” – Prijevod Kur’ana, rahmetli Besim Korkut.

Post je obaveza svakom ko je fizički i psihički zdrav i punoljetan (po Šerijatu-islamskom vjerozakonu), a za bolesne i oni koji su na putu postoje olakšice. Bolesni i stari koji ne mogu postiti mjesece Ramazan zbog konzumiranja lijekova, oprošteno je. Oni su dužni pripremiti iftar za postače, napojiti gladne i siromašne, ali i napostiti svaki propušteni dan mjeseca posta.

U Kur’anu ova obaveza je decidno naznačena: “…Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. “ – Sura El-Bekare-Krava, od 183. do 185. ajeta.

Osim posta, muslimani, također klanjaju i Teravih-namaz u narodu poznat kao teravija, provode vrijeme posta u slušanju, učenju i razumijevanju Časnog Kur’ana, organizuju zajedničke iftare, sehure i zikrove.

Solidarnost i samilost je, također odlika ramazana jer je u tom mjesecu obaveza davanja zekata i sadekatu-l-fitra koje imaju primarnu socijalnu egzistenciju kako bi se smanjio veliki jaz između bogatih i siromašnih, te ojačale bratske i sestrinske veze među muslimanima.

Ramazan (2018./1439.) ima 29 dana. Počinje 16. maja, a završava se 15. juna kada nastupa Ramazanski bajram koji traje tri dana.

Alen Albinović, dipl. jour., s. r.

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime