Početna Senzacija INFO Novosti IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ UZVRAĆA UDARAC: Odgovorio na prozivke!

IBRAHIM HADŽIBAJRIĆ UZVRAĆA UDARAC: Odgovorio na prozivke!

DIJELI

Zločesta pametovanja Filipa Mursela Begovića

U magazinu Stav od 7. aprila 2018. godine Filip Mursel Begović, s pretenzijom da tumači bosanskohercegovačke političke pojave, ali bez ikakvih pretpostavki da to i može, analizira sadašnju bosanskohercegovačku partijsku pluralnost. Na doslovno glup način u središte tog karabasanja stavlja svoju maštariju o svetosti stranke i njenog mrtvog vođe koje on navodno brani, a zapravo ogađuje i toj stranci i ostalima. Ali, to je pitanje za one koji su ga, nakon objavljivanja o malverzacijama i krivotvorenjima u Zagrebu (vidjeti: “Kronika jednog neslaganja ili elita gora od rulje“, Preporodov Journal, 194–195 (2017): 70–104), doveli iz njegovog Zaprešića da za misteriozno pribavljene i trošene tuđe pare bulazni o svim bosanskohercegovačkim pitanjima, iako ih ni rudimentarno ne razumije. Na to se mi u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi ne bismo osvrtali da u svom maloumnom ne spominje nas, novu i sve važniju bosanskohercegovačku političku snagu.

Na grub način oblaguje to što je neosporivo i javnosti poznato u vezi s Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom, uz koje, kao javno dobro stoje, neki od najuglednijih ljudi političkog, kulturnog i ekonomskog života naše zemlje. Tako on, taj odnekud dopelali Filip Mursel Begović, kaže: “NBL u svoje redove uključuje nezadovoljne iz raznih stranaka. Prihvatili su bivšeg lidera SDU Nermina Pećanca, koji je političku karijeru počeo u SDP-u, pa je, nezadovoljan statusom u stranačkoj karijeri, napustio SDP, pa će vjerovatno napustiti i NBL, jer je malo vjerovatno da će stranka u koju je tek ušao njemu omogućiti da zadovolji karijerističke ambicije zbog kojih se aferaški sukobljavao s autoritetima u vrhu SDU-a.” Ko li nam to kaže?! Kad se to što on kaže odnosi na Nezavisnu bosanskohercegovačku listu, ništa od navedenog nije tačno. Zapravo, tu je sve obrnuto od svega što je u mutnome ogledalu Filipa Mursela Begovića. To što govori za druge tiče se njegovih poslodavaca. Programska osnova Nezavisne bosanskohercegovačke liste nužnost je političke alternative. Tu nužnost zastupaju i alternativu grade neki od najvažnijih, misaonim i poduzetničkim djelom provjerenih, bosanskohercegovačkih patriota.

Kada u tračarskom konfabuliranju Filip Mursel Begović tu istinu želi prikriti, poseže za pripovijedanjem koje šteti njegovim gazdama, a dokazuje upravo spomenutu nužnost: Trošenje tuđih para, bez odgovornosti bilo kome za pisanja slična ovim Filipovim, obvezuju i ohrabruju bosanskohercegovačke ljude da kažu njemu i njegovim šefovima: Nužno je da odete, jednom zauvijek! I potom, neka se s Filipom koprcaju u smradu njegovog nepoštenja oni koji su ga doveli i unajmili, iako ni za što ozbiljno nije i ne može biti koristan.

Filip Mursel Begović još u istome tekstu kaže: “Predsjednik Hadžibajrić otkrio je u intervjuu za Oslobođenje od 5. marta 2018. godine i svog ideologa, ili, savremenim rječnikom kazano, PR copywritera. Pažljivim iščitavanjem izrečenog na stilskom, idejnom i značenjskom nivou dolazimo do zaključka da je stvarni autor Rusmir Mahmutćehajić, koji je do sada nekoliko puta javno ispoljio svoju podršku Hadžibajriću, dok mu je uzvraćeno izdašnim finansiranjem njegovog Foruma “Bosna” iz budžeta sarajevske Općine Stari Grad. U intervjuu dominiraju poznati Mahmutćehajićevi stavovi protiv SDA i Izetbegovića, koji potvrđuju njegove frustracije tom strankom i njezinim liderstvom. Riječ je o negiranju demokratskog identiteta SDA i njenih lidera i pokušaju da se SDA predstavi kao privatna stranka u vlasništvu nekoliko pojedinaca. Hadžibajrić, odnosno Mahmutćehajić, zaključuje da je rasulo SDA nužno i da će ta stranka sići s političke scene u BiH.”

Iz svega što je u svome bosanskohercegovačkom utočištu, bježeći pred sramotom od zagrebačkih pronevjera, nije moguće zaključiti da bi Filip Mursel Begović mogao izvesti stilsku analizu bilo kakvog teksta, pa zaključiti njegovu idejnu ili autorsku pozadinu. Ali, čini mu se da će se gazdama za koje radi, koji ga plaćaju iz sredstava o čijim se izvorima ne zna, dopasti spominjanjem veze mene, Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad Sarajevo i predsjednika Nezavisne bosanskohercegovačke liste, i profesora doktora Rusmira Mahmutćehajića. Tako on jeftino i naivno računa na moju sujetu. Ne bi valjalo da je imam, a sudjelujem u gradnji bosanskohercegovačke političke alternative.

Ta veza postoji. Nikad je niko od nas dvojice nije prikrivao, jer za to nema i ne može biti nikakvog razloga. Pravo govoreći, ima li nekog u ovoj državi ko se, u poštenom odnosu prema njoj, ne bi trebao takvom vezom ponositi?! Cijelim svojim naučnim i filozofskim djelom, potvrđenim etičkom vrlinom i u najtežem vremenu bosanskohercegovačkog naroda i njegove države, Rusmir Mahmutćehajić je za bosanskohercegovačke ljude stekao ugled zagovornika i branitelja najuzvišenijih ideala ovog naroda i njegove države. Ima li nekog poštenog ko to može osporavati?! Ima li nekog ko bi se htio podučavati na najboljim primjerima branjenja ove države, a da izbjegne misaoni utjecaj tog čovjeka?!

Nama u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi čast je podrška koju nam, direktno i indirektno, pruža profesor doktor Rusmir Mahmutćehajić. Nije valjda da će neko i nekad moći govoriti istinu o SDA-u, Aliji Izetbegoviću i artikuliranju političkog i obrambenog odgovora na agresiju protiv Bosne i Hercegovine i njenog naroda, a da u tome izbjegne ili porekne ogromnu ulogu profesora doktora Rusmira Mahmutćehajića?! Kad govorimo o tome neko i nekad, jasno je da neznalice poput Filipa Mursela Begovića mogu svašta. Ali to nikome s moralnom odgovornošću ne treba, jer je to one površnosti koja realnost odnosi i zatrpava.

U naš program gradnje političke alternative uračunate su i zle namjere prema Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi, napredujućoj političkoj snazi kojoj podršku daje bosanskohercegovački narod nakon iskustva tri decenije varanja. Ali, ovakve kakve izriče Filip Mursel Begović ne dohvataju suštinu političke borbe za bolju budućnost bosanskohercegovačkog naroda i njegove države. One su onaj dio nemoralnog jada kojeg se ovaj narod u političkoj rekonstrukciji mora osloboditi. Tako će i zaprešičke pametare, koji se koferaški nude obezumljenim šefovima, tretirati onako kako dostoji njihovoj niskoj plafoniranosti.

A nama u Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi valja raditi, pa sviđalo se to ili ne uplašenim pred demontiranjem različitih oblika političkih laži.

Ibrahim Hadžibajrić U Sarajevu, 16. april 2018.

Predsjednik Nezavisne bosanskohercegovačke liste

DIJELI

Upiši komentar

Upišite komentar
Molimo da upišete vaše ime