Connect with us

Zanimljivosti

Zanimljivosti koje niste znali o “otoku sreće”

Objavljeno

on

Irska je evropska država koju zbog zadivljujućih prirodnih ljepota nazivaju još i smaragdnim otokom.

Predstavljamo vam deset manje poznatih činjenica o ovoj veličanstvenoj zemlji.

1. Dablin se ponosi činjenicom da ima po jedan pab na svakih 100 stanovnika glavnog irskog grada. Najstariji irski pab, “Šonov bar”, nalazi se u gradu Atlon, a vjeruje se da potječe iz 900. godine.

2. Prosječni Irac svake godine popije oko 95 litara piva, pa se tako zemlja nalazi na šestom mjestu najvećih konzumenata ovog pića u Evropi. Više piva popije se u Češkoj, Njemačkoj, Austriji, Estoniji i Poljskoj.

3. Maj je, u prosjeku, mjesec s najmanje padavina u godini. Ovo je vrlo koristan podatak ako planirate posjetiti ovu predivnu zemlju.

4. Irci nakon odlaska u penziju najčešće odlaze na Kanarske otoke.

5. Irska ima najmanji broj prijavljenih viđenja neidentifikovanih letećih objekata (NLO) na nebu od svih evropskih zemalja.

6. Bijelu kuću dizajnirao je irski arhitekta Džejms Hoban (James Hoban), koji je iz mjesta Kalan u Kilkeniju emigrirao u SAD nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

7. Irska je 2002. godine bila prva zemlja u svijetu koja je uvela porez na plastične kese koje se mogu nabaviti u prodavnicama i supermarketima.

8. Mukanagederdauhaulia je priobalni gradić u grofoviji Galvej, koji nosi titulu mjesta s najdužim imenom u Irskoj.

9. Drišin je nacionalno irsko jelo. Riječ je o tipu krvavice koja se pravi od svinjskog mesa, kravlje, svinjske i ovčije krvi, hljeba, zobenih pahuljica i masnoća.

10. Termin bojkot dolazi od irskog kapetana Džejmsa Bojkota (James Boycott). Prvi put je zvanično upotrijebljena u članku magazina “Inter-oušn” 12. oktobra 1880. godine.

avaz.ba

KONTAKTIRAJTE NAS:

                    email: info@senzacija.ba

Najnoviji članci

Reklama

Najnoviji komentari

Facebook

Reklama

Top Vijesti

Open