ADIS BUNJO: Zar je ovo napredno vrijeme?! Skidanje i privlačenje pažnje po svaku cijenu postali su prihvatljiviji od morala i kućnog odgoja!

By: Eldvin Ljajić
prije 8 mjeseci
0
  Adis Bunjo

Nažalost, došli smo u doba kada je otkrivanje tijela prihvatljivije od pokrivanja, zato što je to ‘’svjetski trend’’ koji neko postavlja.

Danas smo svi i više nego svijesni kakav uticaj drugi imaju na nas. Kada spomenete neke od poznatih ličnosti, tada se i starije osobe okreću prepoznavajući njihova imena.

Nažalost, došli smo u doba kada je otkrivanje tijela prihvatljivije od pokrivanja, zato što je to ‘’svjetski trend’’ koji neko postavlja. Došli smo u doba kada niko nije zadovoljan sa sobom, doba gdje se rade plastične operacije zbog trendova ili ismijavanja drugih, zato što ne pripadamo istoj skupini.

Skidanje, privlačenje pažnje ne birajući sredstva, neprimjereni pogledi i komentari postali su prihvatljiviji od morala i kućnog odgoja.

Da li se ikada zapitate zašto je to tako i zašto dopuštamo da neko drugi direktno ili indirektno utiče na nas?

Zašto nisu prihvaćeni stid, odgoj, pobožnost i sve što dolazi sa tim i zašto postajemo isti kao i svako drvo u šumi?

To je najteže objasniti mlađoj skupini, koja prati sve modne ikone pokušavajući da na bilo koji način liči na njih. Stvorili su sebi neku viziju savršenog života, u kojem novac pada sa neba, živi se bez ikakvih problema i radi se sve što se želi, jer ipak, ‘’jednom se živi’’. 

Kada bi samo shvatili poentu i sklonili se iz zablude u kojoj se nalazimo, zabrinuli bi se za tok svog života.

Da li želite da se u budućnosti crvenite pred svojom djecom radi neke slike koju su pronašli ili želite da budete primjeri?

Vjerujte mi, nije sve onako kako izgleda na društvenim mrežama. Život nije tako lagan i bezazlen, a pogotovo nije samo jedan. Saznati cilj svog postojanja, izabrati pravi put i ostati na njemu, danas je jedna od najtežih stvari.

Da smo svi fizički stvoreni isti, mali broj bi se isticao i to bi bili samo oni dobri.

Kada kažem dobri, mislim na one koji su čisti, ispravni, oni sa kućnim odgojem i nekim manirima. Što znači, oni sa čistom dušom i to je poenta svega.

Radite na sebi, iznutra, čistite svoju dušu i srce od prljavština današnjice i trudite se da se razlikujete po dobroti, a ne po izlascima, takozvanom mangupluku i ostalim bespotrebnim stvarima.

Pokušajte shvatiti da vas fizički izgled neće upotpuniti ni usrećiti na dugoročnom životnom putu, niti će vas spasiti od onoga što dolazi poslije.

Spoznajte svog Stvoritelja, svoj dolazak I odlazak, svoj cilj i put pa će te spoznati i sebe.

Kada izađete na ulicu, gdje god da dođete, kamo god da se okrenete naići ćete na isti prizor. Različiti ljudi, ali isto obučeni.

Sve djevojke imaju ombre (jer je to zadnji krik mode), muškarci nose uske pantole (jer je to zadnji krik mode), djeca na igralištima se NE igraju, nego sjede na klupama i igraju igrice na telefonima. Užasan prizor.

Zar je ``ovo napredno vrijeme`` za koje smo se borili došlo iz šupljih glava? Zašto uživamo biti uniformisani? Gdje je nestalo drugačije, neobično?

Kada bih vas pitao kako zamišljate svijet? Koji odgovor bi mi dali? Duboko vjerujem da bi većina ispitanika dala isti ili sličan odgovor, jer ne date svom biću da bude ono sto istinski jeste, jer tad nije “u modi”.

Lijepo ponašanje je uvijek u modi. Moda je kultura, moda je čitava porodica na okupu, moda je sve ono što hrani i oplemenjuje vašu dušu i srce. Moda je biti DUGAČIJI. Moda je biti isprivan i pravedan. Moda je oprostiti. Moda je biti prijatelj. Moda nije nešto što svi imamo i što nas čini istima. Jer Bog nas nije stvorio iste niti da budemo isti, niti svi isto trebamo razmišljati. Ovu modu nisam izmislio ja,nego nas Stvoritelj.

Zato omladino budite moderni, ali nemojte da vam ta ``vaša`` moda uništi razmišljanje. Razmišljajte svojim pametnim glavama i doći ćete do napretka!


Učitelji, nastavnici i profesori, dopustite Vašim učenicima da razmišljaju, da imaju kritički stav, da se pobune ako ne dijele isto mišljenje sa Vama.

Roditelji,ne dajite svojoj djeci sve na gotovo, pustite ih da čekaju i očekuju, pa kada zarade nešto što žele onda im priuštite.

Vi ste ti koji djecu izvodite na pravi put, a djeca su tu da traže savjet od Vas. Vi ne možete živjeti umjesto njih, pustite ih da padnu, onda ustanu. Budite ruka koja miluje lijep odgoj, budite autoritet koji se sluša, budite uho da saslušate njihove probleme, jer koliko god se vama činili ti problemi mali, njima su preveliki i samo trebaju razgovor koji će im otvoriti oči.

 

Dame i gospodo, gledajte na djecu kao na nebrušene dijamante koji se tek trebaju brušiti, ne da budu isti, nego različiti, ali da svaki doprinosi ljepoti ovog svijeta lijepim odgojem .

Naučite ih da znaju Ko ih je stvorio, a ko rodio.
Naučite ih koji je to pravi put, naučite ih zašto su ovdje.
Naučite ih gdje poslije idu.

 

Eldvin Ljajić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala senzacija.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal senzacija.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara senzacija.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Ostavite komentar

Kreiraj računPrijavi se