SEVERININ BIVŠI MUŽ U OVOM INTERVJU SVE ISPRIČAO: Ona traži da se odreknem viđanja djeteta!

By: Mirza Vranj
prije 2 mjeseca
0
  Intervju

Milanu Popović,bivšem mužu Severine Vučković, izložen je mnogim pričama u kojima je teško razlučiti što je istina, što poluistina, a što izmišljotina.

Popović je ispričao sve o karijeri, životu i dugoj parnici sa Severinom.
 
Šta mislite, kakav je bio stav javnosti o presudi po kojoj ona sina ne smije viđati 200 dana na godinu ni sa njim bit u kontaktu? Većina je tu bila na njenoj strani, nisu bili jasni razlozi zbog kojih biste vi, kao otac, trebali da dobijete više vremena sa sinom od nje?
 
Krenimo od interpretacije koju je javnosti ponudila majka našeg deteta. Ta je interpretacija zlonamjerna. Namijenjena je napadu na sastav, na sud, na radnice centra za socijalno starateljstvo. Posebno je važno naglasiti da ni jedna odluka suda kojima se regulišu susreti i druženja roditelja s kojima dijete ne živi ne isključuje mogućnost drugačijeg dogovora roditelja, nezavisno od toga šta je o tome rekao sud, izuzev onda kad je sud donio odluku o zabrani viđanja zbog zaštite dobrobiti djeteta, što kod nas nije slučaj. To praktično znači da vam je sud ostavio mogućnost dogovora? I da je dogovor uvijek jači od bilo kakve sudske odluke. Dakle, to je bila nekorektna interpretacija sudske odluke? Tako je. 

Cilj te interpretacije je da se majka napravi žrtvom... A da se javnost okrene protiv vas?
 
Da, tako je. Da se javnost okrene protiv mene i protiv sistema. Jer ako je sistem donio takvu odluku na temelju ekspertnih odluka, onda takve odluke nisu donesene zato što sud više voli Severinu nego Milana ili obrnuto nego zato što tako kaže struka. Ja bih na bazi takve interpretacije mogao s jednakim pravom reći da je meni zabranjeno viđati sina više od 260 dana godišnje - sad ga viđam u starom režimu - iako imamo pravo na zajedničko starateljstvo sa zajedničkom majkom našeg djeteta.


Kad kažete da to pravo imate po staroj presudi, na šta mislite? Kako glasi?

Ona glasi da imam pravo da ga viđam svaki drugi vikend i svaku drugu srijedu. To znači da ja, prema interpretaciji majke, dijete smijem da viđam osam ili devet dana u mjesecu, što znači da oko 260 dana u godini ne smijem viđati svog sina.

Spominjali ste "sindrom zlonamjerne majke u procesu razvoda". Šta je to?

Da, to je nešto što se ponavlja u velikom broju slučajeva kod velikog broja ljudi. Jedan simptom, dio tog sindroma, jesti inat, koje takve majke u pravilu koriste i koji je osnovni razlog i osnova konflikta. Majka se inati, majka se sveti. Taj inat u stvarima koje se tiču roditeljskog zakona bi trebalo tretirati kao kazneno djelo.

Koliko sud uzima u obzir potrebe djeteta?
 
Morao bi ih uzimati. Ukoliko bi roditelji nakon razvoda viđali dijete kao i do tada, to bi za njih bilo najbolje u mnogim slučajevima. Dobrobit djeteta trebala bi, morala bi za oba roditelja biti u sistemu ideja vodilja.

Mislite li da ljudi imaju razumijevanja za vaša nastojanja oko ravnopravnog roditeljstva? Čini se da većina ipak smatra kako svi ti procesi najviše štete djetetu i da tu jedan od roditelja treba da popusti.
 
Odlično pitanje. Vi ste isto, da tako kažem, nasjeli na medijsku propagandu suprotnog tima. Kao što sam rekao, prioritet je dobrobit djeteta. Sve što se radi, a rekao bih da to pokušava raditi i sistem, jeste osiguranje dobrobiti djeteta. Uostalom, šta znači popustiti? Ja pokušavam da se dogovrim sa majkom oko najobičnijih, elementarnih stvari koje se tiču zdravlja i odgoja djeteta. Molim, recimo, da mi se omogući da budem s djetetom kad je majka spriječena. Šta onda u tom kontekstu znači popustiti? Treba li da se odreknem viđenja svog djeteta, kao što majka traži, da bih izašao u susret interesima djeteta? Kako je to u interesu djeteta ako svi stručnjaci kažu - prema istraživanjima, koja nisu vezana za naš predmet - da je čak i za bebe najbolje da otac bude prisutan u njihovom životu podjednako kao i majka? Imate bezbroj studija i mišljenja stručnjaka koje pokazuju da je djetetu najbolje ako su oba roditelja prisutna u njegovom životu i odgoju ravnomjerno.
 
Kurir.rs/Express.hr, Foto: Dado Đilas, Damir Dervišagić

Mirza Vranj

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala senzacija.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal senzacija.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara senzacija.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Ostavite komentar

Kreiraj računPrijavi se