Oglasio se i KCUS: Vrijeme povlaštenih je iza nas, kao i upućivanja na liječenje u privatne ambulante

By: Mirza Vranj
prije 2 mjeseca
0
  Novosti

Navodi se da je prof.dr. Mirza Bišćević u više navrata lično ukazivao na nemogućnost napredovanja i nepravilnosti i zloupotrebe u radu Klinike, pod rukovodstvom prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića

Nije istinita tvrdnja prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića da je smijenjen sa pozicije šefa Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a, već je istina da je prof.dr. Gavrankapetanoviću istekao ugovor.

 

Ovo je saopćeno danas iz Press službe KCUS-a zbog, kako se navodi, "niza neistina i nepotpunih informacija koje  nekolicina ljekara Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, u posljednjih nekoliko sedmica, plasira u javnost putem medija.

 

- Uistinu ne razumijemo postupke prof.dr.Gavrankapetanovića, te plasiranje neistina pod izgovorom da se bori za „odbranu časti“. Ne sjećamo se da je bilo ko udario na čast prof.dr. Gavrankapetanovića, niti ga na bilo koji način omalovažio kao ljekara, stručnjaka, uposlenika i  čovjeka - navodi se u saopćenju.

 

Podsjećaju prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića da za njegovo razrješenje, kao ni imenovanje šefa Klinike za ortopediju nije nadležan Kolegij Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS, jer "kao što je to profesoru dobro poznato Kolegij se nije pitao ni u vrijeme kada je prof.dr.Ismet Gavrankapetanović imenovan na ovu funkciju, prije 19 godina". 

 

Novi Ugovor za šefa Klinike je u vrijeme kada je prof.Gavrankapetanović počeo s javnim optužbama u cilju „odbrane časti“ bio je u izradi.

 

- Razumjet ćete da bi bilo pogrešno osobi koja iznosi ovakve optužbe na račun svojih kolega, danas ponuditi navedeni Ugovor - stoji u saopćenju.

 

Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović, navodi se,  govori o zastrašivanju, mobingu i zloupotrebama, "ali jedine zloupotrebe koje su počinjene upravo su urađene od strane profesora, te njegovih bliskih saradnika".

 

- Naime u Kabinet generalne direktorice KCUS-a došla je izjava podrške prof.dr.Ismetu Gavrankapetanoviću, na kojoj su bez pisane i kod nadležnih organa ovjerene punomoći, potpisani uposlenici koji su u vrijeme nastanka iste bili van Bosne i Hercegovine. Od 18 potpisanih uposlenika, pet uposlenika su potpisani bez pismene saglasnosti, a nedugo nakon dostavljanja izjave pet uposlenika povukli su pismenim putem svoje potpise. Ističemo da su o cijelom slučaju zloupotrebe obaviješteni i nadležni organi, te će se detaljno istražiti kojim putem i na koji način su tvorci izjave dobili  navodne saglasnosti za potpis kolega, koji su u to vrijeme bili van države. Napominjemo da prof.dr. Ismet Gavrankapetanović nije bio potpisnik izjave, za koju će se uraditi vještačenje potpisa. Interesantno je da učesnici današnje press konferencije, na kojoj je izneseno niz optužbi i nesitina na račun Klinike za ortopediju KCUS i menadžmenta KCUS, imaju dvojnu praksu, te se postavlja pitanje da li je ovo njihov način grčevite borbe za istovremeni rad u javnoj i privatnoj praksi, protiv koje se menadžment KCUS-a oštro protivi - stoji u saopćenju.

 

Smatraju da je rad u privatnoj i javnoj praksi izuzetno štetan po pacijente, a u prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da je dr. Senad Maksić "javno tvrdio kako se na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS ne rade artroskopije ramena i koljena, a istovremeno su on, dr. Semin Bećirbegović  i prof.Ismet Gavrankapetanović radili konzilijarne uputnice za pacijente".

 

- Prof.dr.Ismet Gavrankapetanović navodi da se bori za struku i Kliniku, što je pomalo zbunjujuće,  s obzirom na činjenicu da tokom 19 godina upravljanja ovom Klinikom navedeni nijednom nije pismenim putem zatražio ni od jednog menadžmenta određeni benefit za Kliniku i uposlenike, što su činili svi odgovorni rukovodioci u želji za poboljšanjem uvjeta liječenje za pacijente, kao i uvjeta rada za uposlenike - stoji u saopćenju.

 

 U saopćenju se ističe da su navodi da je prof. Ismetu Gavrankapetanoviću stalo isključivo do pacijenata također upitni, a s obzirom na preduge liste čekanja na operativne zahvate, posebno lista čekanja za operaciju  i ugradnju proteze kuka koja broji 108 pacijenata, dok lista čekanja za artroskopije koljena i ramena broji 97 pacijenata. Kompletne liste čekanja transparentno i javno su objavljene na www.kcus.ba, kako bi javnost imala potpuni uvid u istinitost ovih tvrdnji.

 

Tvrdi se da je prof.dr.Ismet Gavrankapetanović u više navrata dogovarao konsultacije s pacijentima u svojoj privatnoj ordinaciji, da bi ih potom operirao na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

 

- Tvrdnja da je prof.dr.Gavrankapetanović radio do 17h, kao i vikendima  je netačna, a s obzirom da o tome nemamo nikakvu evidenciju. Dolasci na Kliniku nakon završenog radnog vremena bili su isključivo na poziv „odabranih pacijenata“, a dežure prof. Gavrankapetanovića bile su stvar isključivo njegove odluke i volje. Stvar njegove odluke i volje je i to da su pojedini pacijenti po mjesec i po dana bili smješteni na Kliniku za ortopediju i traumatologiju, kao na hotelsku uslugu, bez da su im urađeni bilo kakvi nalazi ili zahvati. U to vrijeme je prof.dr.Ismet Gavrankapetanović uredno koristio svoj godišnji odmor. Bitno je istaći da su ljekari, koji su danas učestvovali u press konferenciji u više navrata izrazili svoje nezadovoljstvo upravljanjem Klinike za ortopediju i traumatologiju, te o tome postoje čak i sudski dokumenti. Začuđujuće je i da niko od učesnika današnje press konferencije nije javno prokomentarisao pismo koje je grupa ljekara uputila prof.dr.Ismetu Gavrankapetanoviću - stoji u saopćenju.

 

Navodi se da je prof.dr. Mirza Bišćević u više navrata lično ukazivao na nemogućnost napredovanja i nepravilnosti i zloupotrebe u radu Klinike, pod rukovodstvom prof.dr. Ismeta Gavrankapetanovića.

 

- Prof.dr. Bišćević je iz nama nepoznatih razloga držao  zaključanu donaciju TIKA-e u svojoj kancelariji, iako je donacija 2011.godine uručena Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS, a ne njemu lično. Postavlja se pitanje s kojim pravom i ciljem je to učinio? Očigledno je da je trenutna situacija iskonstruisana u cilju ostvarivanja interesa učesnika današnje konferencije, te da nema nikakve veze sa borbom za odbranu časti i struke. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu nastaviti će sa borbom za poboljšanje uvjeta liječenja pacijenata, te ćemo posebno raditi na izjednačavanju svih pacijenata. Vrijeme povlaštenih je iza nas, kao i upućivanja na liječenje u privatne ambulante i ordinacije. U KCUS kao i na Klinici za ortopediju i traumatologiju još uvijek rade časni, marljivi i uposlenici potpuno predani dobrobiti naših pacijenata, te ćemo i dalje raditi na suzbijanju svih nepravilnosti - saopćila je Press služba KCUS-a.

 

DEPO PORTAL

Mirza Vranj

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala senzacija.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal senzacija.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara senzacija.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Ostavite komentar

Kreiraj računPrijavi se