ADIS BUNJO: Otkucaje svog srca ne možemo kontrolisati, a opet se oholimo i uzdižemo...

By: Mirza Vranj
prije 6 mjeseci
0
  Adis Bunjo

Na početku smo blagoslovljenog - mubarek mjeseca Ramazana. U ovom odabranom mjesecu mi muslimani, pored drugih, izvršavamo i jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti, dužnost posta.

Dolazi nam najdraži gost! Mjesec u kojem se čistimo od grijeha koje smo napravili u svim drugim danima. Mjesec kada nas dragi Allah počasti i zaveže Šejtane. Pazite, nisu svima zavezani, samo onima za koje On odluči. Zadnjih nekoliko godina, Allah me je uvijek upućivao za vrijeme Ramazana, pa sam odprilike od 2010-te, postio svaki Ramazan, uz to sam se trudio da pročitam kompletan Kur'an. U tom mjesecu sam poceo ići u džamiju, u mom naselju je u Bijeloj džamiji bio hf. Sulejman Bugari. Volio sam, a i dan danas volim tog čovjeka, uvijek je sve uljepšavao i prikazivao vjeru i Islam onakvim kakvi oni jesu. Za razliku od nekih hodža koji su nas uvijek prepadali, strašili, ovaj insan je uvijek bio pun pozitivne energije. Pravi prestavnik islama, iskren, uvijek nasmijan, pristupačan, nekako za svakoga uvijek tu. Lijepa vam je moja mahala Vratnik u tom mjesecu, imamo dosta pekara, pa u svakoj ulici i sokoaku mirišu somoni.

Na početku smo blagoslovljenog - mubarek mjeseca Ramazana. U ovom odabranom mjesecu mi muslimani, pored drugih, izvršavamo i jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti, dužnost posta. 

Post je ibadet. Post je čin snažne volje da se upravlja sobom. Post je radost života u vjeri. Post je  smirenost duše i tijela u predanosti našem Gospodaru. Ljepotu, veličinu i snagu  posta najbolje spoznajemo u našem vlastitom iskustvu. Ljudi koji poste najbolje znaju taj osjećaj duhovnosti, ljepote i zahvalnosti. Ali ipak, u čemu je značaj ramazanskog posta?
Allah, dželle šanuhu, u Kur'anu, u 183. ajetu sure El-Bekare, kaže:
 "O vjernici, propisuje vam se post, kao što je bio propisan i onima prije vas, da biste bili bogobojazni."

Smisao posta, prema ovim Kur'anskim riječima, jeste u sticanju naše bogobojaznosti. Mi postimo da bismo u našem samosavlađivanju više mislili na Boga, da bismo bili svjesniji našeg Stvoritelja, da bismo se uspješnije očistili i čuvali od grijeha. Post ne zahtjeva samo odricanje od jela i pića, post zahtjeva potpunu posvećenost Gospodaru. Svako od nas ko se svojim cijelim bićem predaje postu osjeti tu smirenost, čudesnu snagu i izdržljivost. Nasa dusa i tijelo, u postu, postaju jedno. Dok postimo, mi u casi vode i u jednom zalogaju hrane, vidimo Boziju milost. Zahvalni smo za sve ono sto smo zanemarivali tokom cijele godine. 

    Taberani prenosi hadis u kojem Allahov Poslanik Muhammed, alejhisselam, kaže: "Došao vam je Ramazan, mjesec berićeta, u njemu će Vas Allah obasuti milošću, oprostiti grijehe i uslišati dove. On gleda kako se vi natječete u pokornosti Njemu i ponosi se pred melekima s vama. Stoga, vi sa svoje strane iskažite dobro koje će Allah vidjeti. Zaista je nesretnik onaj ko u njemu ne zasluži milost Uzvišenog Gospodara."

Iskoristimo ovaj mjesec! Post nas potiče da dijelimo sadaku, da suosjećamo sa onima koji su u nevolji, da pomažemo ljudima i činimo što više dobrih dijela. Ramazan je prilika da izgradimo duhovnu jačinu, da prosvijetlimo volju, razum i osjećanja, da se učimo odricanju, da se učimo poštovanju zabrana, da se učimo samosavlađivanju. Ramazan je prilika da se odmorimo od svega drugog što nas sa sve četiri strane svijeta zavodljivo mami i raspinje i da se posvetimo sebi samima. Ništa ne dolazi niti odlazi, pa ni Ramazan, dok nas ne nauči ono što trebamo znati.

   Kako može biti sretan čovjek koji ne zna zašto živi, zašto postoji?! Mi otkucaje svog srca ne možemo kontrolisati, ali opet se oholimo i uzdižemo. Tako ćemo u Ramazanu biti u prilici život u islamu doživjeti kao ljepotu, smirenost,  snagu, samopouzdanje, dostojanstvo i putovanje. Sve što tražimo nalazi u nama, možda da u ovome mjesecu popričamo sami sa sobom, te izvučemo pouku i napravimo nove ciljeve. Šta je život bez Allaha, Veliko ništa! U ovome svetom mjesecu, želim nam svima da budemo od onih koji vole Allaha i koje Allah voli!

Mirza Vranj

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala senzacija.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal senzacija.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara senzacija.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Ostavite komentar

Kreiraj računPrijavi se