OSVRT BH. STRUČNJAKA: Kako je 2016. postala godina Mirze Pramenkovića!

06 Jan 2017
Osamnestogodišnji Sarajlija, ali prije svega Bosanac i Hercegovac, kako sam ističe, Mirza Pramenković zasigurno je obilježio bh. sportsku 2016. godinu, osvojivši zlatnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kick boxu u prijestolnici Irske, Dablinu.

57c73232-d244-4d03-9713-7cdc0a0a0a6c-mirza-pramenkovic-690x480-600x400

U polufinalnom meču kategorije do 90 kg pobijedio Rusa Aleksandra Morozova. U finalu je pobijedio predstavnika Hrvatske, borca s mnogo iskustva i profesionalnih mečeva, Mihovila Ždralića.

„Na svjetskom prvenstvu samo imao jednu želju, a to je da naša himna zasvira i da se zastava naše BiH zaviori u Irskoj. Izborivši finale, to je bio korak do svjetskog trona. Obećao sam da ću dati 200% od sebe i tako je bilo. Pobijedio sam u finalnoj borbi i došao do svjetskog trona, osvojio svjetsko prvenstvo, ostvario san“, kaže Mirza Pramenković kojem je veličanstven doček priređen u bh. prijestolnici, Sarajevu.

„Kada sam vidio koliko me je ljudi dočekalo, čestitalo, moje je srce bilo zaista veliko. Bio sam preponosan. Rekao sam u tim trenucima, tj. ponovio da sam pobjedu posvetio svim Bosancima i Hercegovcima i slavili smo uz himnu BiH. Ti dani su mi bili kao najljepši san, san iz kojeg se čovjek ne bi htio probuditi. San koji bi čovjek mogao poželjeti da makar sanja, a onda sam shvatio da sam ostvario svoje snove i to već sa 18 godina“.

Mirza Pramenković je rođen u Sarajevu 1998., gdje je završio oOsnovnu školu “Fatima Gunić”, trenutno pohađa treći razred Dobrinjske gimnazije, a planira upisati Akadamiju scenskih umjetnosti. Prvo takmičenje mu je bilo na evropskom kupu u Karlovcu, te „Ilidža openu“ u kategoriji +94 kg, gdje je osvojio zlatnu medalju. Dalje, na državnom Kick box prvenstvu BiH u Foči u kategoriji +89 kg postali državni prvak. Nova zlatna medalja osvojena je na državnom prvenstvu u K1 kategoriji -91, koje je održano u Vitezu. Balkansko prvenstvo u Tešnju. Tri zlatne medalje, u kategorijama -89, -91, -94. Trostruki je balkanski prvak. I ovu 2016. godinu završio je sjajno. Zlatna medalja i pehar kao najuspješniji junior u najvećoj kategoriji na 7. Internacionalnom turniru na “Ilidža openu“. Zlatnu balkansku medalju potvrdio i ove godine u low kicku u kategoriji -91, a proglašeni je i najboljim borcem…

U 2015., kao 2016. godine stekao je status „Perspektivnog sportiste Kantona Sarajevo“, kao i reprezentativca BiH, a na tradicionalnoj manifestaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine „Izboru sportiste godine 2016.“ izabran je za najboljeg sportsitu BiH iz neolimpijskih sportova.

„Ovo je velika nagrada za mene i sve učinjeno u 2016. godini. Olimpijski komitet BiH je to prepoznao i izabrao mene za nagradu, a posebnu težinu ima činjenica što kickbox nije olimpijski sport. Velika mi je čast što sam se našao u ovakvom društvu nagrađenih i uspješnih sportista iz moje države, za koju se velikim sponosom borim. Želio bih se zahvaliti mom ocu Ismiru, kao i svim mojim prijateljima, koji me podržavaj na ovom putu. Nadam se da ću i naredne godine nastaviti sa dobrim rezultatima i da će 2017. godina biti još uspješnija“, rekao je Mirza koji je zajedno sa svojim ocem Ismirom Ikom, inače njegovim i trenerom, na najbolji način prezentirao Bosnu i Hercegovinu u 2016. godini.

bnm.ba

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *