TUŽNA PRIČA IZ MOSTARA: Pomozite da maleni Omer ne odrasta i bez majke…

07 Dec 2016
Osmijesi, riječi „mama, volim te“ i more zagrljaja sedmogodišnjeg sina Omera, daju lavovsku snagu Neli Balić iz Drežnice sjeverno od Mostara, da bude jaka i pobijedi opaku bolest.

600_1481031021nela-omer

Život ove mlade 29-godišnje samohrane majka, prije dvije godine se pretvorio u pravi pakao. Neli je dijagnosticiran tumor na jetri, a ona se sa ovom opakom bolešću bori od operacije tumora na sinusu koju je uradila prije dvije godine u Sarajevu.

Operacija je uspješno prošla, priča Nelin brat Neldin Pendić, koji se zadnjih mjeseci ne odvaja od sestre i nastoji na sve moguće načine da iznađe način da ona ponovo bude vesela i nasmijana, kakvu je on pamti. Nakon operacije, taman kada je pomislila da je prošlo ono najgore, u maju prošle godine, uslijedio je novi šok, Nela ostaje bez muža koji umire od srčanog infarkta.

Danima je bila u šoku pod sedativima. Samo pola godine kasnije požali se na teške bolove u predjelu stomaka, da bi rezultati nalaza ovoj mladoj majci i njenoj porodici zadali novu tegobu. U oktobru prošle godine joj je dijagnosticiran tumor jetre.

– Otac shrvan, majka neutješna. Tumor je već bio uznapredovao, narastao 13 centimetara. Nela, odlučno krene u borbu sa opakom bolešću – priča Neldin.

Iako je liječenje hemoterapijom bilo neuspješno, Nela ne gubi nadu za život, nastavlja borbu. Pokušava i sa alternativnom medicinom, biljnim preparatima, no opet neuspješno. Kako je već osjetila na svojoj koži, nereća nikada ne dolazi sama. U međuvremenu, joj otac shrvan bolom i brigama doživi infarkt. Iako se na svu sreću oporavio, sve se to još više odrazilo na Nelu i njeno stanje.

– U junu ove godine se bojala uraditi nalaze jer se nije željela suočiti sa činjenicom da je bolest uznapredovala, jer je sama na tijelu osjetila da je stanje još gore, što se pokazalo kasnije i istinitim. Ima jake bolova u leđima i prsima, pa noćima ne spava – ističe Neldin.

Maleni Omer je svjestan da mamu  boli, pa zagrli majku i mazi je da bol prođe.

– Ostao sam šokiran, bez riječi,  kada mi je nedavno rekao da ne bi mogao živjeti bez mame – priča Neldin.

Upravo joj on i daje snagu da se istrajno bori. Nela je danima tragala i tragla i pronašla doktora koji bi joj mogao pomoći. Porodica stupa u kontakt sa onkologom u Italiji koji je prihvatio njeno liječenje. No za tretman, smještaj, transporta i lijekova potrebno je oko 30 000 KM.

Porodica nije u mogućnosti sama snositi troškove liječenja, ali vjeruju da će uz pomoć humanih ljudi skupiti potreban novac i dati priliku Neli za ozdravljenje.

– Mi čekamo doktora da nam zakaže termin i da što prije uz Allahovu pomoć pristupimo liječenju. Molim vas da se odazovete u što većem broju da pomognemo mojoj sestri – uputio je poruku humanim ljudima Neldin.

Oni koji transakcijski žele izvršiti uplatu, mogu to učiniti na žiro račun u Raiffeisen banci na broj 1613000064371098 Raiffaeisen Bank BiH (račun glasi na ime Nele Balić, svrha doznake “Za liječenje Nele Balić”, za područje BiH), ili na žiro račun za dijasporu: Sparkasse KölnBonn  IBAN: DE08 3705 0198 0035 3334 91  BIC: COLSDE33XX  (račun glasi na ime Sead – Sejo Mušić, svrha doznake “Za liječenje Nele Balić, za područje dijaspore).

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *