RODITELJI MU POGINULI OD GRANATE: On sada leži na hladnom trotoaru pored vreća koje su mu odanije nego ljudi

05 Dec 2016
Prenosimo priču za Facebook stranice Pomozi.ba koja će vas ostaviti, blago rečeno, u suzama…

yaseen

Prije 3 godine naišao sam na sliku i informacije o dječaku Yaseen-u i odlučio da to objavim. Čitava priča mi je pala teško pogotovo iz razloga što sam samo par mjeseci prije išao u Siriju u sklopu humanitarnog konvoja i djelio pomoć djeci kao što je bio on.

Ovo je je ujedno i apel za pomoć u brašnu koje trenutno skupljamo za djecu baš u Siriji, pa bih vas sve zamolio da podjelite ovaj tekst iako teško čovjeku bude kada pročita nešto ovako.

Priča malog Yaseen-a u produžetku:

Yaseen Shakoor, bilo je njegovo ime. Živio je kao siroče i umro je sam. Roditelji su mu poginuli od granate. Često je lutao ulicama sam, pitajući se zašto?

Njegova mala krhka stopala bila su isječena staklom, krv na njima se stalno zgrušavala i tako ih učinila krutim..a onda, jednog dana, našao je par cipela (cipela koje su pripadale njegovom ocu). Nosio ih je.
Nije imao hrane, pića, a ni doma. Yaseen je prodavao plastične vreće kako bi imao šta da jede. Na kraju dana napokon je mogao da sjedne i pojede komad ubuđalog hljeba. Bio je izgubljen.

Nekada je Yaseen išao u školu i majka bi ga spremala ali sada više nije bilo nikoga ko bi ga ispraćao i dočekivao iz škole. Nikoga da ga nahrani, nikoga da ga voli. Bio je sam samcat u ovom okrutnom svijetu. Bio je zbunjen zbog svega što se desilo.

On sada leži na hladnom trotoaru pored svojih plastičnih vreća, vreća koje su mu bile više odane nego neka ljudska bića. Nema nikoga da mu pridrži ruku kod posljednjeg izdisaja, nikoga da ga sahrani, nikoga da ga poljubi za rastanak. Svijet je odlučio da zatvori oči i svijet je dopustio da ga pojedu psi na ulici .. kao da ne vrijedi ništa.

Yaseen je samo jedan od hiljada dječaka koji trenutno umiru u Siriji i koji će nastaviti umirati ako svijet odluči da ignoriše dešavanja tamo i ako svi mi odlučimo da ignorišemo poruku koja se vidi u priči malog Yaseen-a.

(Elvir K.)

Pomozi.ba i Udruženje Solidarnost su prije par dana poslali novac za 200 hiljada lepina, a akcija traje još desetak dana i pokušat ćemo skupiti još novca kako bi se kupile dodatne količine brašna.

Od vreće od 50 kg brašna koja košta nekih 38 maraka može se napraviti 500 lepina, a obzirom da su lepine namjenjene prvenstveno za djecu na području same Sirije nadamo se da ćemo koliko toliko pomoći ove ratom napaćene ljude.

Iako jedna lepina nije puno, sigurni smo da bi malog Yaseen-a da je živ ta jedna lepina mnogo obradovala.

Opet vas molimo da podjelite tekst, a ko želi da pomogne informacije ispod.

Intesa Sanpaolo Banka BIH
154-160-20044490-67

Za uplate iz inostranstva:

Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22

IBAN: BA39 1541602004449067

Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo

Svrha: Brašno

Paypal: paypal1@pomozi.ba

yaseen

Komentari

komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *